Afdrukken E-mailadres

Historie 'Heeremastate'

De 'Heeremastate' te Bolsward werd bewoond door het invloedrijke geslacht Heerema. Omstreeks 1830, bij de instelling van het kadaster, zien we dat de 'Heeremastate'Klik hier voor een vergroting bestaat uit het huidige pand en daar aangrenzende panden, inclusief een werkplaats die nu niet meer bestaat, en het erachter gelegen weiland. Eind 19e eeuw wordt het bezit in gedeelten verkocht. Het overblijvende deel krijgt respectievelijk de functie van boerderij, pakhuis en woonhuis. In de 20e eeuw raakt de 'Heeremastate' in verval, waarbij een zware storm in 1972 het huis bijna 'sloopt'. Om ervoor te zorgen dat een prachtig historisch monument niet verloren gaat heeft ds. Kreb in 1974 samen met een aantal Bolswarder architecten het huis weer zoveel mogelijk in de oude stijl gerestaureerd.

In het hartje van Bolsward, tegenover het stadhuis, staat in een achterafstraatje dit monumentale pand. Vanuit het straatje gezien is het pand prachtig met zijn tweekleurige kloostermoppen en de trapgevel, maar als je naar de achterzijde van de state loopt blijkt pas hoe imposant het is. Ondanks dat je je in het centrum van de stad bevindt, is de rust die er om het pand heerst een verademing.

Een freule woont er niet op de 'Heeremastate' maar wel een enthousiast echtpaar die van dit historische pand een deel verbouwd heeft tot herberg waar men kan overnachten in de sfeer van weleer en met de luxe van vandaag! Eventueel kan men 's avonds vertoeven in het gezellige souterrain, waar 's ochtends op verzoek een heerlijk ontbijt wordt klaargemaakt.

 

   

 

Validation Icons